Skip to content

OUG 124/2011 – partea ascunsa a acestei ordonante

22 februarie 2012

Imagine„TAŢII, ÎNCURAJAŢI SĂ STEA O LUNĂ ACASĂ CU COPILUL”  o noua gaselnita a guvernantilor sa mai fure din banii pe care trebuie sa-i ia mamele aflate în concediu de crestere copil pana la varsta de doi ani.

Nu a fost de ajuns ca au scazut cota de la 85% din veniturile pe ultimele 12 luni la 75% din acealeasi venituri şi au mai gasit o solutie prin care sa mai reduca din aceste sume şi anume vine explicatia mai jos:  

 Prevederi noi în acordarea concediului de creştere a copilului

    Conform unei prevederi legale care va intra în vigoare de la 1 martie 2012, o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului va trebui alocată celuilalt părinte, în caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva lună de concediu se pierde. Mai precis, după cum reiese din OUG 124/2011, dacă mama copilului optează pentru un concediu de 2 ani, în realitate va sta acasă 1 an şi 11 luni, o lună fie va fi luată de tatăl copilului, fie se va pierde. Iată ce spune OUG 124/2011 publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011: Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

 a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

 b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”

 Măsura este aplicabilă tuturor celor care devin părinţi după data de 1 martie 2012. Cuantumul indemnizaţiei în respectiva lună de concediu nu va rămâne la fel ca pe întreaga perioadă a concediului, ci se va calcula din nou în funcţie de venitul tatălui şi aici trebuie venit cu clarificari: oare ce venit? Cel dinainte de nasterea copilului sau din ultimele 12 luni diainte de  luna de concediu? care normal ar trebui sa fie ultima luna, sa nu se creeze busculade şi alte neplaceri, cu mersul la serviciu al celuilat parinte, care pep eprioada de doi ani este inlocuit de alta persoana angajata pe perioada determinata.  Prevederile art. 11 din ordonanta nu se aplica familiilor monoparentale, sau celor care stau în concubinaj.

 

Şi acum în ce consta furaciunea: în luna în care celalalt parinte este obligat sa stea acasa, odata, nu se mai da aceeasi suma, trebuind facute niste calcule din nou,  iar daca acesta nu se incadreaza la a beneficia de concediu de crestere copil, adica nu a a avut venituri impozabile, în ultimele 12 luni, sau a avut venituri foarte mici, suma pe luna respectiva este pierduta.

 

Deci care este solutia evitarii acestor mici neconcordante ale prezentei ordonante 124/2011?

Reclame

From → Uncategorized

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: